Daca n-ati avut niciodata dril cu un crap de apa curgatoare, sa stiti de la mine - pierdeti cea mai mare provocare din toata viata voastra de pescari!
Am facut cunostinta cu crapii de apa curgatoare cu mai bine de 20 de ani in urma, pe sectorul austriac al Dunarii, in timp ce pescuiam la mreana. Aveam o lanseta de feeder si dadeam la viermusi si am avut un peste pe care m-am chinuit 20 de minute sa-l aduc la minciog. Era un crap. Experienta m-a impresionat atat de tare, incat m-am hotarat sa acord mai multa atentie crapului de apa curgatoare.
De atunci, am pescuit pe rauri si fluvii din toata lumea, cum ar fi pe Ural in Kazahstan, pe St. Lawrence in Statele Unite, pe Pad in Italia, pe Dunare in Austria si in Delta Dunarii, in Romania. Crapii de apa curgatoare sunt diferiti de orice alt tip de crap. Fiind obligati de regula sa inoate impotriva curentului, au nevoie sa consume multa energie, ceea ce ii impiedica sa acumuleze depozite de grasime cum fac in mod normal fratii lor din lacuri. Pentru crap, grasimea este o sursa de energie, iar crapii de rau sunt in situatia de a se hrani permanent, ca sa-si procure energia in absenta grasimii. Asta nu inseamna, insa, ca pot fi prinsi in orice perioada a anului. Pe apa rece, metabolismul lor e incetinit, ca la orice alt crap, si atunci se hranesc mai putin. In asemenea momente, sunt greu de prins.
LOCALIZARE
Cum localizam crapii in ape curgatoare? Evident, urmarind apa si uitandu-ne dupa ei. Crapii de rau ies la suprafata si fac sarituri ca si cei de lac. Atat ca, pe apa curgatoare, pestii pe care ii vezi sunt de regula doar in trecere, spre deosebire de crapii de lac, ale caror sarituri indica zone de rezidenta. Pe rauri si fluvii, daca vezi o saritura de crap, nu inseamna ca pestele se si hraneste acolo.
Din punctul meu de vedere, e mai important sa vad substratul. Crapului nu-i place sa se hraneasca in curent puternic, de asta ma intereseaza gropile. O groapa adanca inseamna un curent mai slab in acel loc. Pe gropi se creeaza contracurenti, care aduna o mare parte din hrana adusa de ape.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu