vineri, 11 martie 2011

Nada si nadirea crapilor la mare distanta

Despre nade si nadirea crapilor la mare distanta, se discuta mult despre anumite tipare, cum ar fi nadirea in linii lungi sau nadirea extinsa, cu cantitati mari de nada pe suprafete la fel de mari.
Felul în care nădesc e foarte influențat de anotimp. Primăvara devreme, prefer sacii solubili. Cu ajutorul lor, îi ofer peștelui o gustare, fără să nădesc mai mult decât ar fi cazul.

Vara, sacii solubili nu mai sunt suficienți uneori. Dacă ai pește în față, poate vrei să nădești mai mult.
Ține cont însă că nada, odată ce ai aruncat-o în apă, n-o mai poți lua înapoi. Cum știu cât să dau? Încep cu boiliesuri izolate. Dacă am trăsătură rapidă, trec la nădirea cu sacul de PVA. Dacă trăsăturile continuă, înseamnă că am de-a face cu mai mulți crapi, care se hrănesc bine.

În momentul acesta, îmi permit să nădesc cu racheta. Nu mult, să zicem patru, cinci rachete pe fiecare lansetă. O metodă care mi-a dat rezultate bune e următoarea: ziua, pescuiam cu momeli izolate, iar dacă rămâneam și peste noapte, nădeam puțin înainte să se întunece.

Pentru mine, nădirea depinde de felul în care prezinți montura. De pildă, în cazul în care folosesc o montură scurtă (chod rig) din cauza vegetației abundente, prefer să dau câteva boiliesuri ici și colo; evit nădirea cu pelete sau semințe.

Nădirea la distanță cere puțină atenție. Majoritatea boiliesurilor shelf-life au sub 7% umiditate. Dacă le mai usuci, devin insuficient de grele ca să le arunci cu bastonul. E clar că distanța de nădire depinde de greutatea boiliesurilor. Mulți nu țin seama de faptul că, dacă pun pe cârlig un boilies de 14mm și au deshidratat restul boiliesurilor pe care le vor da ca nadă, astea vor ajunge la 12mm, pe măsură ce se usucă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu